6 Temmuz 2011 Çarşamba

Vitali Klitschko Kimdir?



Vitali (Vlodimirovic) Klitschko 19 Temmuz 1971'de Sovyetler Birliği'ne bağlı Kırgızistan'ın Belovodsk kentinde dünyaya gelmiştir. Vladimir Klitschko'nun ağabeyidir. profesyonel ağırsıklet WBC ünvanının şu anki sahibidir. Politikada da aktif olan Vitali Klitschko Ukrayna'daki Ukrayna Reformcu Demokratik Birleşim partisinin lideri, aynı zamanda da Avrupa Konseyi Kongresi'nin Ukrayna delegesidir.

Klitscko profesyonel kariyerinde WBO ve WBC Ünvanını elinde bulundururken 3 defa Dünya Ağırsıklet Boks şampiyonu olmuştur. Klitschko'nun bir diğer özelliği ise bugüne kadar yaptığı profesyonel boks müsabakalarında hiçbir zaman knockout olmamış olmasıdır. Hatta Klitscko yaptığı hiçbir maçta yere düşürülememiştir.

Sporculuk kariyerine kick boks ile başlamıştır. 1992'de Avrupa Kick Boks Şampiyonasında finalde Pele Reid'e knockout ile yenilmiştir. 1996'da profesyonel olan Klitscko kick boks kariyerinde 34'e 1 (22 knockout) skor elde etmiştir.

Boks kariyerinde ise ilk başarıyı 1995'de İtalya'da yapılan Dünya Askeri Oyunları'nda süper ağırsıklet şampiyonluğu ile elde etmiştir. Aynı yıl Almanya Berlin'de yapılan Dünya Amatör Boks Şampiyona'sında finalde Rus Alexei Lezin'e yenilen Klitschko gümüş madalya kazanmıştır. Fakat 1996'da yapılan bir doping testinde kanında steroid yasaklı maddesine rastlanan boksör Ukrayna milli takımından çıkartıldı ve Atlanta olimpiyatlarına kendisi yerine kardeşi Vladimir Klitschko takıma dahil edildi. Vitali Klischko bu maddeyi ayağındaki bir sakatlığın tedavisi için kullandığını 2004'te yayınlanan otobiyografisinde belirtmiştir. Klitschko amatör kariyerinde 195'e 15'lik (80 knockout) bir skor elde etmiştir.

1996'da profesyonel kariyerine adım atan boksör ilk kemerini 1999'da kazanmıştır. 26 Haziran 1999 tarihindeki maçta Herbie Hide'a meydan okuyan Klitschko 2. raundda elen knockout ile beraber WBO Ağırsıklet Ünvanını kazanmıştır. Ünvanını 2 kez başarı ile savunan Klitschko, 1 Nisan 2000 tarihinde Chris Byrd ile yaptığı karşılaşmada omuzundaki ağrılardan dolayı 9. raundda köşesinin havlu atmasıyla kemerini Byrd'e kaptırmıştır.

Ukraynalı boksör 21 Haziran 2003'te WBC ünvanı için bu sefer efsanevi ağırsıklet boksörü Lennox Lewis ile karşı karşıya gelmiştir. Maçın ilk 2 raundunu çok başarılı götürmesine rağmen 3. raundda aldığı darbeyle kaşı açılan boksör, 6. raundun sonunda ring doktorunun kararıyla mağlup ilan edilmiştir. Klitschko daha sonra 2004 yılında, Lewis'in boksu bırakmasıyla boşalan WBC ünvanı için Corrie sanders ile karşı karşıya gelmiş ve teknik knockout ile maçı kazanıp ünvanın sahibi olmuştur.

2005 yılında profesyonel boks hayatını noktaladığını açıklayan ukraynalı boksör 2007 yılında ringlere dönmek istemesine rağmen sağlık sorunları nedeniyle 2008 yılında isteğini gerçekleştirebilmiştir. Aynı yılın 3 Ağustos tarihinde daha önce boksa veda etmesiyle boş bıraktığı WBC kemeri için Samuel Peter ile karşı karşıya gelmiş, 8. raundda rakibini knockout ederek daha önce sahip olduğu ünvanını tekrar kazanmıştır. Klitschko halen ünvanını korumaktadır.

10 Eylül 2011 tarihinde Polonya'da eski yarı-ağır ve cruiser siklet dünya şampiyonu Polonya'lı boksör Tomasz Adamek ile karşılaşacak olan Vitali Klitschko profesyonel kariyerinde bugüne kadar toplam 44 maça çıkmış 42 galibiyet (39'u knockout) ve 2 yenilgi almıştır. Eski atlet ve model olan Natalia Egorova ile evlidir ve 3 çocukları bulunmaktadır. Klitschko; ukraynaca, rusça, ingilizce ve almanca bilmektedir.

13 yorum:

  1. Çok büyük bir boksördür, onu yenebilecek boksör sayısı en azından yakın tarihten çok çok azdır, Lennox maçına bakmayalım Lennox büyük değil efsane boksördür...

    YanıtlaSil
  2. para dönmeyen yerlerde hiç bir otoritenin lennoxla klitschko kardeşleri kıyasladığını görmedim zaten
    lennox ağırsiklet piyasasının louis ve aliyle birlikte en büyük 3 isminden biri olarak kabul edilmekte ve çok doğru bana göre
    vitali için de söylenecek tek şey var sakatlık yaşayıp boksa ara vermeden önceki son 2 yılı gerçekten çok iyiydi ama bir lennox değil di tabi ki

    YanıtlaSil
  3. vitalinin 58-56 önde götürdüğünü bilmeden konuşmayın

    YanıtlaSil
  4. tua da 4 raund sonunda 39-37 öndeydi maç bittiğinde 117-111 geri düştü bunda abartılacak bir durum yok

    o gözle vitali maça devam etse ztn fazla dayanamazdı çok ama çok büyük bir ihtimalle artı şuanda da gözünden ciddi sorunlar yaşaması ve spor yapamaması kuvvetle muhtemeldi

    illegal bi darbe olmadıktan sonra normaldir bu durumlar ve maç bittiğindeki görüntüleri kıyaslarsan aradaki fark çok aık vitali perişan haldeydi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lennox Lewis o kadar efsaneydi ki, Vitali Klitschko ile rövanş maçına çıkmaya götü yememiş olup, boksu bırakma kararı almıştır, korkak şerefsiz

      Sil
  5. Vitali Klitschko efsane bir boksör.En verimli döneminde yaşadığı sakatlık nedeniyle dövüşememesi büyük şanssızlık.40 yaşında olmasına rağmen hala çok formda.Daha uzun süre Vitali Klitschko'yu dünya şampiyonu olarak izleyeceğimize inanıyorum.Bence Adamek'i de rahat yener.

    YanıtlaSil
  6. bence de adameki rahat yener bu piyasada klitschko kardeşleri birisi yenerse sürpriz olur benim için

    YanıtlaSil
  7. Vitali Klitschko benim düşünceme göre tüm zamanların en iyi ağırsiklet boksörüdür.
    Üstün fiziğinin yanında esnek vücuda ve kıvraklığa sahip olması nedeniyle kolay kolay yumruk almıyordu.Uzun kollarıylada rakiplerinin çenelerine kolaylıkla ulaşabiliyordu ve çeneside çok sağlamdı.Onu normal şartlarda hiçbir boksörün yenebileceğini zannetmiyorum.
    Lennox Lewis'le olan maçı da soru işaretleriyle dolu olarak yarım kaldı keşke rövanş yapsalardı.

    YanıtlaSil
  8. Kickboks yaparkenki maçlarından bulduklarını ekleyebilir misin Burak?Raid maçını bende çok merak ettim.2 mağlubiyeti vardı yazmışsın diğeri kime karşıydı biliyor musun?

    YanıtlaSil
  9. james warring o da boks yaptı sonra cruiser şampiyonlukları var ama tırt adamdı

    YanıtlaSil
  10. elimde şuan warring ve yanagisawayla yaptığı maçlar var vitalinin reid i bulamadım daha hayatımı düzene sokunca bol bol vaktim olur onu da bulurum diye tahmin ediyorum

    YanıtlaSil
  11. vitali'nin lennox maçı ortada. kimse vitali bu maçı kayberdi diyemez. Kaşı nasıl açıldı bence şaibeli. o halde bile vitali lennox yenerdi. hele sonrası lenox un kaçışı çok ayıptı.

    YanıtlaSil
  12. Vitali rövanşta lewisi nakavt ederdi

    YanıtlaSil