20 Ağustos 2011 Cumartesi

OSCAR DE LA HOYA KİMDİR?





Boks tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarından olan Oscar De La Hoya 4 Şubat 1973 tarihinde Los Angeles'ta doğdu.Aslen Meksika'lı olan De La Hoya'nın ailesi De La Hoya doğmadan kısa süre önce Meksika'dan Amerika'ya yerleşir.Pek başarılı kariyerlere sahip olmasalar da babası ve dedesinin boksör olmalarından etkilenen De La Hoya ilk kez 5 yaşında boksla tanışmasına rağmen gerçek anlamda boks çalışmalarına 6 yaşında başlamıştır.
Küçük yaşta başladığı boks sporunda ilham aldığı kişi 1976 yaz olimpiyatlarında yıldızı parlayan efsane boksör Sugar Ray Leonard olan De La Hoya
15 yaşına kadar sadece yerel başarılar elde etmesine rağmen 15 yaşında ulusal gençlik şampiyonasında 119 pound kategorisinde birinci olarak ilk büyük başarısını elde eder.1988 yılında yuine aynı şampiyonayı bu kez 125 pound kategorisinde şampiyonlukla tamamlayan De La Hoya 1990 yılının ocak ayında annesinin kanser nedeniyle ölümü üzerine zor günler geçirse de aynı yıl içersinde ulusal altın eldiven turnuvasında da altın madalya kazanarak henüz 17 yaşında dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başarmıştır.
1991 yılı içersinde Amerika boks Şampiyonasında 132 pound kategorisinde birincilik elde ederek Amerika'da yılın boksörü seçilmiştir.


1992 yilinda katildigi yaz olimpiyatlarinda 1991 yili icersinde maglup oldugu ve sikletinin favorisi konumundaki Alman Marc Rudolph u da maglup ederek altin madalyaya uyanan De La Hoya ayni yilin 23 kasim tarihinde Lamar Williams karsisinda ilk profesyonel macina cikar.6 raund uzerinden gerceklestirilen karsilasmada rakibini 1 dakika 42 saniye icersinde nakavla maglup emeyi basarir.
Williams galibiyetinden sonra ard arda 10 mac daha kazanarak henuz kariyerinin 12. karsilasmasinda donemin WBO Super Tuy siklet dunya sampiyonu Danimarka li Jimmi Bredahl la karsilasmaya hak kazanir.5 Mart 1994 tarihinde gerceklesen karsilasmanin 10. raundunda rakibinin kanamasi durdurulamamasi nedeniyle teknik nakavtla galip gelen Oscar De La Hoya sonrasinda Italyan boksor Giorgio Campanella yi 3. raundda maglup ederek kemerini korur ve bostaki WBO Hafif Siklet Dunya sampiyonlugu kemeri icin donemin onemli isimlerinden Meksika li Jorge Paez ile karsilasir.29 Temmuz 1994 tarihinde gerceklestirilen karsilasmanin 2. raundunda rakibini nakavtla maglup ederek bir anda boks gundemine oturur.Paez galibiyetinden sonra kemerini Amerika li boksorler Carl Griffith i 3 , John Avila yi 9. raundda maglup ederek kemerini basarili sekilde korur.
18 Subat 1995 tarihinde Puerto Riko lu boksor John John Molina yi da puanla maglup ederek kemerini koruduktan sonra 6 Mayis 1995 tarihinde  donemin IBF dunya sampiyonu Meksika asilli Amerika li boksor Rafael Ruelas la karsilasir.Rakibini 2. raundda maglup ederen De La Hoya sirasiyla Amerika li boksorlerden Genaro Hernandez i 6 ve Jesse James Leija yi da 2. raundda maglup ederek WBO kemerlerini basariyla korur.
Kazandigi galibiyetlerden sonra genis bir hayran kitlesi elde etmesine ve kendisine "Altin Cocuk" benzetmeleri yapilmasina karsin boks otoriteleri tarafindan onemli boksorlerle karsilasmadigi yonunde elestiriler alan De La Hoya , Meksika li boks efsanesi Julio Cesar Chavez le karsilasmak istedigini aciklar.Chavez cephesinin de bu karsilasmaya sicak bakmasi uzerine 9 Subat 1996 tarihinde Darlly Tyson karsisinda yari welter sikletteki ilk karsilasmasina cikar.Chavez karsilasmasi oncesi hazirlik niteligindeki bu karsilasmayi da 2. raundda nakavtla kazanir.
7 Haziran 1996 tarihinde Las Vegas ta WBC Yari Welter Siklet Dünya Sampöyonlugu kemeri icin Julio Cesar Chavez le karsilasan De La Hoya baskin bir performans sergileyerek rakibini 4. raundda teknik nakavtla maglup etmeyi basarir.
18 Ocak 1997 tarihinde bir diger Meksika li boksor Miguel Angel Gonzalez i puanla maglup ederek kemerini koruyan De La Hoya 12 Nisan 1997 tarihinde Amerika li efsane boksör Pernell Whitaker ile karsilasir.Rakibini 12 raund sonunda puanla maglup eden De La Hoya bir sonraki karsilasmasinda David Kamau yu 2. raundda maglup ederek kemerini koruduktan sonra Puerto Riko tarihinin en büyük boksörü olarak kabul gören Hector Camacho karsisinda da ezici bir üstünlük kurarak kemerini korur ve yari agir siklet sampiyonu Roy Jones Jr. ile birlikte zirveye adini yazdirir.
Camacho galibiyetinden sonra nispeten daha zayif rakiplere karsi kemerini ortaya koyan De La Hoya , Wilfredo Rivera ve Patrik Charpentier karsisinda da kemerini basariyla savunarak Julio Cesar Chavez!le Rovans karsilasmasina cikar.
18 Eylul 1998 tarihinde gerceklesen karsilasmayi 8. raundda hakem karariylla kazandiktan sonra 12 Subat 1998 tarihinde ringlerden yaklasik 1 yil süre ile uzak kalmis eski WBA weltersiklet sampiyonu yenilgisiz boksor Ike Quartey ile karsilasir.Kiran kirana gecen karsilasmanin 6. raundunda her iki boksore de hakem saymasina karsin Quartey in 12. raundda bir kez daha yere düsmesi ile zor da olsa De La Hoya kemerini korumayi basarir.
22 Mayis 1998 tarihinde Oba Carr i da 11. raundda teknik nakavtla maglup ederek kemerini korumayi basaran De La Hoya IBF welter siklet dunya sampiyonu Puerto Riko llu boksor Felix Trinidad la karsilasmaya karar verir.


18 Eylul 1998 tarihinde Las Vegas Mandalay Bay de gerceklestirilen ve boks kamu oyunun tüm dikkatlerini üzerine ceken karsilasma öncesi ve sonrasiyla olayli gecer.
Puerto Riko lu ve Meksika li bürokratlarin karsilikli atismalarina Trinidad in zaman zaman siyasi icerikli sert demecleriyle katilmasiyla gergin bir atmosferde gerceklestirilen karsilasmanin ilk raundlarinda Oscar De La Hoya acik arar üstün olsa da karsilasmanin son 4 raundunda taktik geregi dövüsmek yerine ringin etrafinda dans ederek Trinidad in yumruklarini savusturmayi secer.Karsilasma sona erdikten sonra De La Hoya galibiyetten emin olmasina karsin hakemlerden Glen Hamada nin 114-114 berabere , Jerry Roth un 115-113 ve Bob Logist in 115-114 Felix Trinidad leyhine puanlarini aciklamasiyla gözyaslarini tutamayaarak ringden maglup ayrilan De La hoya bu karar üzerine bir daha ringlere geri dönmek istemedigini söylese de yaklasik 5 ay sonra ringlere geri dönüs yapmistir.
Trinidad karsilasmasi hakkinda tüm boks otoriteleri De La Hoya nin yanlis ve riskli bir taktikle son raundlari cikardigini belirtmesine ragmen neredeyse tamami De La Hoya nin galip geldigi tezini savunur.


26 Subat 2000 tarihinde Amerika li boksör Derrell Coley i 7. raundda nakavtla maglup ederek bostaki IBA weltersiklet dunya sampiyonluk kemerini beline takan Oscar De La Hoya , 17 Hayiran 2000 tarihinde dönemin WBC Welter siklet dünya sampiyonu unlu Amerika li boksör Shane Mosley le kemer birlestirme macina cikar ve 12 raund sonunda karsilasmadan puanla maglup ayrilarak tum boks kamu oyunu soke eder.Ayrica bu mac 2000 yilinin en onemli boks olayi olarak tarihe gecmistir.


Mosley maglubiyetinden sonra kisa sure muzikle ilgilenen De La Hoya geliri kanserle savasmak icin kullanilmak uzere bir single album de cikarir.


2001 yilinin mart ayinda Kanada li ünlü boksör Arturo Gatti karsisinda ringlere dönen De La Hoya rakibini ezici bir üstünlük kurarak 5. raundda maglup eder ve Shane Mosley e rövans teklifi götürmesine karsin Shane Mosley in daha önceden imzalamis oldugu mac anlasmalari nedeniyle rövansa cikamayacagini belirtmesi nedeniyle gözünü WBC yari orta siklet dünya sampiyonu Ispanyon Jaevier Castillejo ya cevirir.
23 Haziran 2001 tarihinde Las Vegas ta gerceklestirilen karsilasmayi ezici ustunluk kurarak puanla kazanan De La Hoya , bu karsilasmadan yaklasik 15 ay sonra donemin parlayan yildizi WBA ve IBA yari orta siklet dünya sampiyonu Fernando Vargas la kemer birlestirme macina cikar.Tipki Felix Trinidad karsilasmasi gibi öncesi ve sonrasiyla son derece gergin gecen kaarsilasmanin 11. raundunda rakibini teknik nakavtla maglup ederek kemerleri beline takmayi basarmistir.


Vargas galibiyetinden sonra Shane Mosley e rövans teklifi götürmesine karsin taraflar arasinda anlasma saglanamamasi üzerine dönemin basarili isimlerinden Meksika li boksör Luis Ramon Campas karsina cikmaya karar veren De La Hoya , WBC ve WBA kemerleriniortaya koydugu karsilasmanin 7. raundunda rakibini teknik nakavtla maglup eder ve Shane Mosley e asla hayir diyemeyecegi bir rövans teklifi götürür.


13 Eylül 2003 tarihinde Las Vegas MGM Grand Arena da gerceklestirilen karsilasmaya WBC , WBA ve IBA dünya sampiyonluk kemerlerini koyan Oscar De La Hoya karsilasmanin 3. raundunda Mosley in kafa darbesiyle yüz bölgesinde olusan kesige ragmen karsilasma icersinde net bir üstünlük kurmasina karsin hakemler Anek Hontongham , Duane Ford ve Stanley Christodolou nun 115-113 Mosley leyhine karsilasmayi puanlayinca De La Hoya ve Shane Mosley de dahil olmak üzere tüm dünya soke olur.
Karsilasma icersinde bir diger dikkat cekici nokta ise 12. raund öncesi Shane Mosley in babasi ve antrenörü Shane Mosley Sr tarafindan Mosley e kazanmak icin De La Hoya yi bu raundda nakavt etmek zorunda oldugunu söylemesidir.
Karsilasma sonrasinda De La Hoya nin ekibi sonuca itiraz edecegini aciklar ve De La Hoya nin menajerligini üstlenen ünlü organizatör Bob Arum puanlamanin cesitli nedenlerle haksiz yapildigini , De La Hoya nin karsilasmayi acik farkla kazandigini söyleyerek , bu haksizliklara neden olan kisinin de bir diger ünlü organizatör Don King oldugunu da dolayli yoldan ima eder.
Oscar De La Hoya nin yine ringlere veda etme sinyalleri verdigi karsilasma sonrasinda gazetecilerden gelen sert elestiriler karsisinda son derece öfkelenen Shane Mosley ise tipki De La Hoya gibi kazanmak icin elinden geleni yaptigini belirterek "Baskalari ne düsünüyor bilmiyorum ama suan kemerler bana gecti , karsilasmanin sonucu hakkinda ne yapabilirim , puanlamayi hakemler yapti" diyerek dolayli yoldan karsilasmanin De La Hoya nin hakki oldugunu soylerek cok sayida De La Hoya hayranini basta olmak üzere boks camiasinin cok büyük bir bölümünün takdirini kazandi.
Bu karsilasma hakkinda bir diger tartisilan konu da Shane Mosley in karsilasmaya dopingli ciktigi yönünde cäddä süpheler bulunmasiydi , fakat Mosley karsilasma sonrasinda yapilan sorusturmalarda sucsuz bulunmustu.


Shane Mosley maglubiyetinden sonra orta siklete gecis yapan Oscar De La Hoya 5 Hayiran 2004 tarihinde WBO orta siklet dünya sampiyonu Bosnak Asilli Alman Boksör Felix Sturm la karsilasir.Karsilasma genelinde Felix Sturm daha iyi olmasina karsin 3 hakemin de karsilasmayi  115-113 De La Hoya leyhine puanlamasiyla 6 ayri siklette dünya sampiyonu olmayi basaran ilk boksör olarak tarihe gecer.


De La Hoya , Sturm galibiyetinden sonra Shane Mosley ile 3. kez karsilasmak istedigini belirtmesine karsin son macinda Ronald Wright a maglup olarak kemerlerini kaybeden Mosley in tercihini Wright la rövans yapmaktan yana kullanmasi üzerine ortasiklette WBC, WBA ve IBF dünya sampiyonluk kemerlerini belinde bulunduran Amerika li efsane boksör Bernard Hopkins le ringe cikar.


18 Eylül 2004 tarihinde Las Vegas MGM Grand Arena da gerceklesen karsilasmanin 9. raundunda rakibine nakavtla maglup olarak kemerini kaybedeb De La Hoya ringlerden yaklasik 20 ay uzak kalir.


6 Mayis 2006 tarihinde ringlere dönüsünü yine bir dünya sampiyonluk karsilasmasiyla gerceklestiren De La Hoya , Näkaragua li rakibi Ricardo Mayorga yi 6. raundda teknik nakavtla maglup ederek WBC yari orta siklet kemerini beline takarak gözünü eski dostu ve dönemin 1 numarali ismi Floyd Mayweather Jr. a cevirmistir.


Mayorga galibiyetinden sonra basinda cikan De La Hoya nin özel hayatiyla ilgili haberler , striptizci partnerinin kiyafetlerini giyerek cekilmis fotograflariyla desteklenince cok yor günler geciren De La Hoya 2007 yilinin ocak ayinda Mayweather cephesiyle anlasir ve ayni yilin 5 mayis tarihinde ringe cikarlar.
Karsilasma öncesi Mayweather in ortami geren aciklamalarina karsin ringde cevap verecegini söylese de son derece gergin ciktigi karsilasmanin büyük bölümünde rakibinin gardini dövmekten öteye gecemeyerek karsilasmadan puanla maglup ayrilmistir.
Otoritelere göre bu maglubiyet De La Hoya devrinin gercek anlamda sona erdigi anlamina gelmektedir.


Mayweather maglubiyetinden yaklasik 1 yil sonra nispeten daha kolay rakip sayilabilecek Steve Forbes la ringe cikan De La Hoya profesyonel kariyerindeki son galibiyeti puanla elde ederek dönemin bir numarali hafif sikleti Filipinli boksör Manny Pacquiao ya mac teklif eder.
Pacquiao bu teklif karsisinda cok sasirsa da idolü olan De La Hoya ile ringe cikarak en büyük hayalini gerceklestirir.
6 Aralik 2008 tarihinde Las Vegas MGM Grand Arena da "Rüya Mac" adi altinda düzenlenen organizasyon öncesi iki boksörün son derece dostane tavirlar sergilemesine ragmen taraftarlar arasinda zaman zaman gerginlikler yasanmisti.
Hafif siklet ve welter siklet boksörlerinin karsilasmasi öncesinde boks kamu oyu ise tamamen ikiye bölünmüstü.Kimileri De La Hoya nin sert yumruklariyla rakibini rahatlikla nakavt edecegi tezini savunurken kimileri de yaslanan De La Hoya nin Pacquiao nun hizina yetisemeyecegi görüsündeydi.
Beklenen an gelip cattiginda karsilasmaya firtina gibi giren Manny Pacquiao 8 raund boyunca De La Hoya yi yumruk bombardimanina tutarak karsilasmadan galip ayrilir ve boks piyasasinin zirvesine adini yazdirir.
Karsilasma sonunda ise duygulu anlar yasanir.De La Hoya nin maca devam edemeyeceginin ilan edilmesiyle birlikte birbirllerini tebrik etmeye giden iki boksörden Pacquiao nun "Sen benim kahramanimsin." demesi üzerine Oscar De La Hoya "Artik sen benim kahramanimsin." seklinde yanit verir.


Pacquiao maglubiyetinden sonra uzun süre emekliligi düsünen De La Hoya herkes julio cesar Chavez Jr. la Meksika da ringe cikmasini beklerken eski formunu bir türlü yakalayamadigini ve ilerleyen yasi nedeniyle ayaklarinin artik üst düzey boks yapmasina izin vermedigini öne sürererek 19 Nisan 2009 tarihinde duygusal bir veda konusmasiyla emeklilik kararini aciklar.
De La Hoya nin basin toplantisi icin tiklayiniz-
Bu karar üzerine bir cok hayranini göz yaslarina bogan De La Hoya nin halen basta Ricky Hatton olmak üzere  bir cok boksörle ringe cikacagi yönünde haberle yapilmaktadir.


Genc yasta kazandigi büyük basarilar ve yakisikliligiyla dünyanin en popüler sporculari arasina giren Oscar De La Hoya ring disinda da maddi durumu iyi olmayan ailelerin cocuklarina egitim bursu ve Meksika basta olmak üzere dünyanin bir cok ülkesinde amatör boksa bagislar yapmaktadir.
Cok sayida sosyal sorumluluk projesi icersinde gonüllü olarak calisan De La Hoya kanser nedeniyle kaybettigi annesinin anisina da cok sayida hastane insa ettirmistir.


Amatör kariyerindeki 229 karsilasmanin 224 ünden galip ayrilmayi basaran De La Hoya profesyonel kariyerinde ise 45 karsilasmada 30 u nakavtla olmak üzere 39 galibiyet ve 6 maglubiyet elde etmistir.


Oscar De La Hoya su an kendi kurmus oldugu Golden Boy Promotions in basindaki isim olarak cok sayida önemli boks olayinin altina imza atmaya devam etmektedir.





















8 yorum:

  1. odama posterini astigim tek boksör ama vakti zamaninda bazilari de la hoya düsmani olmakla suclamisti beni mayweather maci kazanmamismis

    tartismaya kapali macti floyd dan de la hoya 3 yada 4 raund aldi floyd cok daha iyiydi kimse de aksinin boks kurallari cercevesinde iddia edemez

    YanıtlaSil
  2. Pacman ve Floyda degil ama welterdeki diğerlerine göre daha hareketli ve daha hızlı izlemesi keyifli biriydi vedasi üzücü oldu

    YanıtlaSil
  3. kim ne derse desin bana göre boks tarihinin en iyi boksörlerinden biriydi en çok zevk aldığım boksörlerin başında geliyordu ama ne zamanki belli bir yükseliş trendine girdi örnek olarak trinidad ve 2. mosley maçı sağolsun hakemler önünü kesti aldığı yenilgilerdede yapacağı bişey yoktu kesin olan bişey varki hem yaşam tarzıyla hemde dış görünüş olarak kolay kolay unutulacak birisi değildi ve unutulmayacak....

    YanıtlaSil
  4. de la hoya yazısıni görüp yorum yazmamak olmazdı.bir döneme boksu sevdiren isim için böyle bir yazı yazan arkadaşa teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. valla en sevdigim yabanci boksör ve tanimaya deger biri oldugu icin yazma ihtiyaci hissettim okuyan herkese tesekkurler

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Tüm zamanların en büyük boks
    efsaneleri arasındadır...

    YanıtlaSil