10 Temmuz 2011 Pazar

Unutulanlar ve Sinan Şamil Sam I (amatör Kariyeri)



Sinan Şamil Sam 23 Haziran 1974 tarihinde Almanya’nın Frankfurt  (am Main) kentinde doğmuştur. 9 kez Türkiye Şampiyonu olan Sinan Şamil Sam uluslar arası arenadaki ilk derecesini 1992 yılında İskoçya’nın Edinburgh kentinde düzenlenen Avrupa Gençler Şampiyonası’nda Orta Siklette 2. olarak kazanmıştır.İlk turlarda başarılı bir performans sergilese de turnuva’nın finalinde 1996 Atlanta Olimpiyatları’nın en değerli boksörü seçilecek olan Kazak boksör Vassily Jirov’a mağlup olmuştur.
Aynı yıl Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen Dünya Gençler Boks Şampiyonasında hafif-ağır siklette Ukrayna’dan Yuri Dvornikov ve Puerto Riko’lu boksör Alex Gonzales’i mağlup ederek altın madalya kazanmıştır. 1993 Yılında Bursa’da düzenlenen Avrupa Şampiyonasında hafif-ağır siklette Kelly Oliver(RSC1),Ervins Hermalins(6-1) ve Alman Boksunun önemli isimlerinden Sven Ottke’yi (4-2) mağlup etmesine rağmen finalde Rus boksör Igor Kshinin’e 2-2 giden karşılaşmada yaşanan sakatlık nedeniyle yumruk farkı ile mağlup olarak gümüş madalyada kalmıştır.
Yine 1993 yılında düzenlenen “Jeux Mediterraneens Narbonne” turnuvasında hafif-ağırsiklette Cezayirli boksör Mohamed Benguisima’yı da yenmeyi başarmıştır.
1995 yılında Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonasında ağırsiklet kategorisinde Arnavut boksör Luan Krasniqi’ye yenilere bronz madalyada kalan Sinan Şamil Sam,aynı yıl Danimarka’nın Vejle kentinde düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonasına katılarak ülkemizi super-ağır siklette temsil etmiş,Portekiz’li boksör Abel Jesus’u mağlup etmesine karşın İngilizlerin ünlü ismi Danny Williams’a boyun eğmiştir.
Aynı yıl vatani görevini yaptığı sırada ordu milli takımına çağrılarak İtalya’nın Roma kentinde düzenlenen Ordularası Dünya Şampiyonasında ülkemizi ağırsiklette temsil eden Sinan Şamil Sam yarı finalde Ukrayna’lı boksör Wladimir Klitschko’ya mağlup olarak bronz madalyada kalmıştır.
1996 yılında yine Danimarka’nın Vejle Kentinde düzenlenen Avrupa Boks Kupasında ağırsiklet kategorisinde ülkemizi temsil eden Sinan Şamil Sam ünlü Ukrayna’lı boksör Oleg Belikov’a mağlup olarak elenmiştir.
1997 yılında Macaristan’ın Budapeste kenti ülkemizi super-ağırsikle kategorisinde temsil eden Sinan Şamil Sam,Portekiz’li boksör Abel Jesus’u mağlup etmesine karşın bir sonraki turda Küba’lı boksör Alexis Rubalcaba’ya yenilerek turnuvaya veda etmiştir.
1998 yılında ise Belarus’un Minsk kentinde düzenlenen Avrupa Şampiyonasında bizi yine super-ağırsiklet kategorisinde temsil eden Sinan Şamil Sam hırvatların ünlü dövüşçüsü Mirco”Cro Cop” Filipovic ve Danimarka’lı Patrick Hallberg’i mağlup ettikten sonra yarı finalde Rusların efsane isimlerinden Alexei Lezin’e kaybederek bronz madalyada kalmıştır.
1999 yılında Amerika’nın Houston kentinde düzenlenen Dünya Boks Şampiyonasında ülkemizi yine super-ağır siklet kategorisinde temsil eden Sinan Şamil Sam Polonyalı rakibi Tomasz Bonin’i 8-1 mağlup ettikten sonra çeyrek finalde 2000 Sidney Olimpiyatlarında altın madalya kazanacak olan İngiliz boksör Audley Harrison’ı 4-3,yarı finalde turnuvanın favorilerinden Rus boksör Felix Dyachuk’u 10-3 ve 28 Ağustos Cumartesi 29 Ağustosa bağlanırken memleketinde gün ağarmak üzereyken  de Kazakların ünlü ismi Mukhtarhan Dildabekov’u kıran kırana geçen karşılaşmanın sonunda yumruk farkıyla 26-16 mağlup ederek büyükler kategorisinde ülkemize altın madalya getiren ilk isim olur.
Karşılaşmaları yakından takip eden efsane isim Evander Holyfield tarafından ağırsiklet boksuna damgasını vuracak isim olarak lanse edilen ve bir boks otoritesinin beğeni ve saygısını kazanmayı başaran gururumuz Sinan Şamil Sam karşılaşma sonrasında “Umarım kazanmış olduğum bu madalya,yasta olan ülkemin yüreğine biraz olsun su serper.Bu altın madalyayı tüm depremzedelere ithaf ediyorum” der.
Aynı yıl çok sayıda ünlü menajerden profesyonellik teklifi alan Sinan Şamil Sam bütün teklifleri geri çevirerek 2000 Sidney Olimpiyatlarında ülkemize tarihinin ilk altın madalyasını kazandırmayı hedeflediği belirtir,fakat maddi ve manevi yönden gereken desteği göremediği için 2000 yılının nisan ayında profesyonel ringlerde boy göstermek zorunda kalır…

9 yorum:

  1. sinan şamil samdan profesyoneldede dünya şampiyonluğu bekliyorduk iyi hazırlansa başarabilirdi

    YanıtlaSil
  2. başarabilirdi ama olmadı malesef.Bunda kendi hataları da var tabi ki ama ona destek vermeyen bu ülke ve onun kariyer planlamasını ve çalışma şartlarını doğru düzgün ayarlayamayan Ahmet Öner'in de payı bence çok büyük

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. burbur sinanın profesyonel hayatında bilinmeyenleri de yazsan cok güzel olur cünkü bazen acımasızca elestirebiliyoruz sinanı bilip bilmeden universum la olan saunduleand la olan ddurumlarını maskaev ve mccall macının bilinmeyenlerini, performasının kariyerinin sonlarına dogru neden dibe gittiğini, ahmet önerin sinana yararı mı oldu zararı mı aydınlatırsan cok iyi olur

    YanıtlaSil
  5. yazıcam abi ağustos gibi bol bol vaktim olacak hem o zamana kadar sinan abi olmasa bile yakın çevresinden birileriylee de konuşurum daha iyi olur içerik

    YanıtlaSil
  6. Sinan'ın yakın çevresinden birileriyle konuşursan Kayseri'den Babür ailesinin onu çok sevdiğini ve en kısa zamanda eski sağlığına kavuşmasını dilediğini söyle lütfen.

    YanıtlaSil
  7. ilettim dileklerini sonunda saglik durumu iyiye gidiyormus bu arada agir bi sikintisi yokmus su anda

    YanıtlaSil
  8. Son gelişmeler için teşekkürler Burak.En kısa zamanda eski sağlığına kavuşmasını diliyoruz Sinan Şamil Sam'ın.

    YanıtlaSil
  9. sinan samilin amatör kariyeri net olarak 217 galibiyet 18 maglubiyet olarak kayitliymis

    YanıtlaSil